Η…γέννηση ενός νησιού

Tο νησί με το εξωτικό όνομα Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, το υψηλότερο σημείο του οποίου ορθώνεται 120 μέτρα από τη θάλασσα, σχηματίστηκε μετά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, που εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος δέκα χιλιομέτρων.

Η δημιουργία του μάλιστα καταγράφηκε σε βίντεο. Ενώ όμως οι επιστήμονες εκτιμούσαν αρχικά ότι θα εξαφανιζόταν μετά από λίγους μήνες, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή έως και τρεις δεκαετίες.

Οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν το Hunga Tonga μετά την εκτόνωση της αρχικής έκρηξης χρησιμοποιώντας εικόνες από το φασματο-ραδιόμετρο MODIS της NASA για να φτιάξουν έναν τρισδιάστατο χάρτη της μορφολογίας του εδάφους του. Ενώ κατέγραψαν τις αλλαγές στην ακτογραμμή και το υψόμετρό του.

Για τους πρώτους 6-7 μήνες από τη δημιουργία του τα νησί παρουσίαζε έντονες μεταβολές στη μορφολογία του, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επίδραση του θαλασσινού νερού μεταμόρφωσε το αρχικά εύθραυστο υλικό του νησιού σε μια πιο σταθερή δομή.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password